[PTA]
STRONA GŁÓWNA   O PTA   KONTAKT    RSS   

Alergia pokarmowa

Gdy astma ma podłoże alergiczne, a alergenem są:

  • mleko krowie
  • białko i żółtko jaja kurzego
  • pszenica
  • orzechy
  • ryby
  • pomidor
  • seler
  • jabłko
  • inne 

Mogą występować także reakcje krzyżowe.
Osoby uczulone na przykład na pyłki brzozy po spożyciu jabłka, gruszki, kiwi, marchewki, selera, pomidora, mogą odczuwać objawy alergii pokarmowej tj. świąd i drapanie w gardle, obrzęk warg, chrypka, bóle brzucha, wysypka.

Wskazane jest:

  • Powstrzymanie się od spożywania uczulających pokarmów, również w postaci składników innych pokarmów i domieszek

© POLSKIE TOWARZYSTWO ALERGOLOGICZNE
Mapa StronyPolityka Prywatności
Ilość wizyt: 876525